Wiele gałęzi tego samego drzewa. Z Jonasem Mekasem rozmawia Andrzej Pitrus - Andrzej Pitrus (Kwartalnik Filmowy)
Wywiad z Jonasem Mekasem – wybitnym przedstawicielem amerykańskiej awangardy filmowej, pisarzem, poetą, filmowcem, ale też współzałożycielem pisma „Film Culture” i twórcą Anthology Film Archive (instytucji zajmującej się popularyzowaniem, archiwizowaniem i konserwacją filmów eksperymentalnych). Okazją do rozmowy był przyjazd Mekasa na 50. edycję Krakowskiego Festiwalu Filmowego, podczas którego wręczono mu nagrodę Smoka Smoków, przyznawaną wybitnym twórcom filmów dokumentalnych i animowanych w uznaniu całokształtu dorobku artystycznego. Andrzej Pitrus pyta m.in. o metody pracy reżysera, specyfikę kina awangardowego i współczesną sztukę.