Wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 28 grudnia 2022 r. (III AUa 146/22) (Acta Iuris Stetinensis)
Dla ustalenia istnienia współpracy z żoną przy prowadzeniu działalności gospodarczej w rozumieniu art. 8 ust. 11 ustawy systemowej nie jest decydujące to, że osoba współpracująca przy tej działalności wykonuje czynności mniej istotne niż przedsiębiorca. Natomiast istotne jest to, że osoba współpracująca wykonuje czynności związane z działalnością gospodarczą osoby najbliższej, które cechują się stabilnością, znaczącym nakładem pracy, ciągłością oraz efektywnością.