Ewaluacja jako ocena zmiany w procesie zarządzania - Sebastian Madej (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
Przedmiotem rozważań jest ewaluacja w procesach zarządzania. Wychodząc od podstawowych definicji wprowadzonych przez Komisję Europejską, rozważam stosowane metody ewaluacyjne w kontekście pozyskania informacji, jaka zmiana nastąpiła w stosunku do zdiagnozowanych problemów i potrzeb wyjściowych. Spojrzenie na doświadczenia wynikające z oceny projektów w dotychczasowych okresach programowania pozwala dostrzec kierunek, w jakim może rozwijać się proces ewaluacji. W artykule zwracam uwagę na rozwinięcie aspektów w narzędziach ewaluacyjnych wspomagających procesy zarządzania projektami, aby w sposób możliwie pełny następowała ocena nie tylko osiąganych rezultatów, ale także weryfikacja założeń i wzrost roli interesariuszy projektów.