Kar Payı Avansı Dağıtımının Muhasebeleştirilmesine İlişkin Öneriler - Zeki Doğan; Adalet Zozik (Hitit Ekonomi ve Politika Dergisi)
Bir şirketin kuruluş amaçlarından biri de kar elde etmektir. Çünkü kar, bir şirketin büyüme ve gelişim stratejileri için yeni yatırım kaynağı sağlar. Şirketin sürekli olarak kar elde etmesi de hem şirketin geleceği hakkında olumlu bir izlenim oluşturur hem de ortakların başka yatırımlarına yönelme kararlarını etkiler. Şirket ortakları da şirkete koydukları sermayenin karşılığında düzenli olarak kar, yüksek kar, kar payı elde etmek isterler. Çünkü düzenli olarak elde edilen yüksek kar veya kar payı ortakların şirkete olan güvenini artırır ve daha fazla yatırım yapma isteğini de teşvik eder.Şirket ortakları ise yaşam standartlarını sürdürebilmeleri ve gelecekteki harcamalarını planlayabilmeleri için ortak olduğu şirketin dönem sonunda kar payı dağıtmasını beklerler. Fakat şirket ortaklarının dönem sonunu beklemeden ara dönemlerde de kar payı alma imkânları bulunmaktadır. Bir şirketin yıl sonu karı henüz kesinleşmeden, ara dönemlerde ortaklarına dağıttığı kar payı ise “kar payı avansı” olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada ise uygulayıcılara yol göstermek amacıyla, kar payı avansı kavramı, kar payı avansının hesaplanması ve dağıtılma şartları, kar payı avansı dağıtımının vergisel boyutu, ödenen veya dağıtılan kar payı avanslarının muhasebeleştirilmesine ilişkin bilgilere yer verilmiştir.