Instagram Influencerlarının Cinsiyetine Göre Tüketici Profillerinin Belirlenmesi - Selçuk Yasin Yıldız (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Sosyal medyanın günümüzde elektronik ticaretin merkezi haline gelmesi ve devasa pazar paylarına ulaşmasıyla birlikte, beraberinde birçok iş modeli de ortaya çıkmıştır. Bunların en çok bilineni olarak son yıllarda influencer pazarlaması dikkat çekmektedir. Burada önemli olan daha fazla kişiye ulaşmak değil, doğru influencerlar kullanılarak doğru kişilere ulaşmaktadır. Doğru kişilere ulaşmak için influencerları tanımak kadar, sosyal medya kullanıcılarını da doğru bir şekilde analiz etmek gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, sosyal medyada faaliyet gösteren firmaların iş birliği yaptıkları influencerın cinsiyetlerine göre, takipçilerinin demografik profillerini belirlemektir. Instagram kullanıcılarının, hesaplarından takip ettikleri influencerlara yönelik araştırmanın yapıldığı bu çalışmada kümeleme analizi yapılarak tüketici profilleri belirlenmeye çalışılmıştır. Toplam 483 katılımcıdan elde edilen veriler, kaynak güvenirliği teorisi ön planda tutularak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kadın sosyal medya kullanıcılarının; kadın influencerların tanıttıkları ürün hakkındaki uzmanlıklarına önem verirken, erkek influencerların uzmanlığına dair algılarının düşük olduğu görülmüştür. Benzer özellikler taşıyan tüketicilerin genel olarak, kadın influencerlarda güvenilirlik ve çekicilik özelliklerini erkeklere influencerlara oranla daha fazla önemsedikleri ise araştırma ile elde edilen bir başka sonuç olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışma sosyal medya kullanan kişilerin, Instagram hesaplarından takip ettikleri influencerların cinsiyetlerine göre uzmanlık, çekicilik ve güvenilirlik hakkında düşüncelerini açıklamaktadır. Elde edilen sonuçlar ürün tanıtımlarında influencer kullanmak isteyen firmalara ve influencer pazarlaması hakkında çalışma yapmak isteyen araştırmacılara yönelik öneriler sunmaktadır.