“AYDINLANMA NEDİR?” SORUSUNUN YANITI - Emre Bekir Güven; Emre Bekir Güven (Korpusgermanistik)
Bu çalışmada, Aydınlanma’nın referans metinlerinden olan Immanuel Kant’ın Beantwortung der Frage: Was ist Aufklärung? çalışmasının çevirisi ve ardından özgün metni yer almaktadır.Çeviride, çalışmanın yazarı olarak Kant’ın yazım edimine yaklaşımda başvurduğu felsefe korunmuştur. Örneğin Latince ifadeler aynen aktarılmış, özgün metindeki yaklaşıma paralel olarak herhangi bir şekilde Türkçesi verilmemiştir. Diğer taraftan bazı ifadelerin ilk bakışta anlaşılmaz görünmesi, ifadelerin özgün metindeki şeklinden ileri gelmektedir. Özgün metinde de ilk bakışta anlaşılması güç ifadeler mevcuttur.Sonuç olarak bu çalışmanın amacı, atıf konusunda dahi tereddüt oluşturan kaynağı belirsiz ve derleme çevirilerin bertarafı, bu nitelikte bir çalışmanın hak ettiği değerde çabayla alana dair bir kaynakta kullanıcıların faydasına sunularak literatüre katkı sağlamasıdır.