Reçine Temizleme İşleminin Su Bazlı Verniklerin Sertlik Değerine Etkisi - Emre Saygın; Mehmet Budakçı (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, odunun yan bileşiği olan reçine ve reçine temizleme yöntemlerinin su bazlı verniklerin katman sertliğini nasıl etkilediğini belirlemektir. Bu amaçla, anatomik yapısı itibariye farklı reçine miktarlarına sahip sarıçam (Pinus sylvestris L.), karaçam (Pinus nigra subsp.), melez (Larix decidua) ve Ladin (Picea abies) odunları tercih edilmiştir. Örneklere aseton, selülozik tiner, sodyum hidroksit (NaOH) , sodyum hidroksit+ hidrojen peroksit (NaOH + H2O2) ve Arap sabunu kimyasalları kullanılarak, fiziksel ve kimyasal reçine temizleme işlemi uygulanmıştır. Daha sonra bu örnek yüzeylerine tek ve iki bileşenli su bazlı vernikler sürülmüştür. Ardından, örnekler ASTM-D 1211 de belirtilen esaslar doğrultusunda sıcak-soğuk testine tabi tutulmuştur. Örneklerde meydana gelen sertlik değişimleri ASTM D 2240’e göre incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, reçine temizleme kimyasalları ve yöntemlerinin su bazlı verniklerin katman sertliği üzerinde etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.