Basics of Kosari progress in the thought of Allameh Javadi Amoli - Hassan Yousefzadeh (حکمت اسرا)
< p >پرسشی اساسی که همه دانشمندان در سراسر تاریخ را به خود مشغول کرده است و می‌توان گفت عمده پژوهش‌ها در تصویر جامعه آرمانی، در پاسخ به همین دغدغه صورت گرفته، عبارت از این است که پیشرفت چیست؟ هرچند این پرسش بسیار اساسی است و هرگونه تلاش برای پاسخ به آن در خور توجه و شایان تقدیر است، لکن پرسشی اساسی‌تر وجود دارد مبنی بر این‌که، «پیشرفت مطلوب» کدام است؟ پاسخ به پرسش اخیر تنها از عهده دانشمندانی ساخته است که منابع معرفتی خود را محدود به یافته‌های بشری نکرده باشند. پژوهش حاضر تلاش کرده با روش توصیفی تحلیلی پاسخ پرسش مذکور را در اندیشه های علامه جوادی آملی جستجو کند. علامه جوادی آملی با الهام از قرآن کریم در پاسخ به این پرسش، مفهوم «پیشرفت کوثری» را مطرح کرده و آن را بدیل «توسعه تکاثری» قرار داده است. یافته‌های پژوهش که در قالب مبانی پیشرفت کوثری صورتبندی شد، حاکی از آن است که مفهوم «پیشرفت کوثری» ظرفیت بسیار بالایی برای پاسخ به چیستی پیشرفت مطلوب دارد. به‌ویژه از این لحاظ که پیشرفت را جایگزین واژه توسعه قرار می‌دهد و تمایزات الگوی اسلامی پیشرفت را از توسعه غربی به رخ می‌کشد.