بررسی تطبیقی مضامین «آگاهی» و «عصیان» در اشعار رمانتیک اجتماعی- انقلابی آندره شنیه و احمد شاملو - سارا بیاتی; مجید یوسفی بهزادی (پژوهش ادبیات معاصر جهان)
این جستار هدف دارد به بررسی تطبیقی اشعار رمانتیک اجتماعی - انقلابی آندره شنیه (١٧٦٢-١٧٩٤) و احمد شاملو (1925_2000) بپردازد. این دو شاعر انقلابی که به دو قرن متفاوت تعلق دارند، دارای اشتراکات یکسانند و از لحاظ تفکر و درونمایۀ اجتماعی اشعارشان، به رمانتیسم گرایش دارد. به علاوه، «آگاهی» و «عصیان» در درک مفهوم انقلابی بودن دو موضوع اساسیاند و نقش رمانتیسم چند وجهی (احساسگرا، جامعهگرا، و انقلابی) آنها را به اثبات میرسانند. هر دو شاعر در قبال ناملایمات جوامع خویش، زبان انتقادی مشترکی دارند و در غالب اشعارشان فقر، بیعدالتی و ظلم مضامینیاند که تأثیر رمانتیسم را در مناسبات سیاسی - اجتماعی غرب و شرق آشکار میسازد. بررسی تطبیقی اشعار شنیه و شاملو بیانگر اهمیت تأثیر شعر بر سرنوشت انسان اجتماعی است و در آمیختن احساس با تعهد از مظاهر شعر پویای هر دو شاعر است. دراین مقاله با بررسی اشعار شنیه و شاملو، از منظر مکتب آمریکایی (قرابت‌ها و شباهت‌ها)، نشان می‌دهیم که دو شاعر با نگرش‌های هم‌گرا در تکاپوی ساخت دنیایی تازه در ژرفای جامعه هستند.