MARIJA KARANIKIĆ MIRIĆ: OBLIGACIONO PRAVO (SLUŽBENI GLASNIK, BEOGRAD, 2024, STR. 931 [ISBN 978-86-519-3039-6]) - Дејан Пилиповић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Љубитељи облигационог права у Републици Српској (и у цијелој Босни и Херцеговини), али и шира читалачка правничка публика у земљама региона, са одушевљењем су дочекали и топло прихватили рукопис – књигу односно уџбеник Облигационо право др Марије Караникић Мирић, редовне професорке Правног факултета Универзитета у Београду и представнице београдске школе права. Ауторкино прегалаштво у овом научном и животном подухвату је изњедрило капитално д‌јело у оквирима грађанскоправне научне мисли, а у издању српског Службеног гласника. Оно је за кратко вријеме постало, а и убудуће ће бити неизоставно штиво свима онима који се баве различитим темама облигационог права, не само у Србији, него и у свим државама са подручја бивше Југославије које баштине заједничку правну традицију, али сигурно и шире. Ријеч је о актуелном и системском д‌јелу које, због интересовања, доживљава више издања. Ауторка концизно, систематично и прегледно излаже и појашњава све институте (општег) облигационог права, са значајем не само за потребе студија права, него и шире. Сигурно је да ће, читајући ову књигу, посленици правне науке и струке пронаћи богате информације, упознати ауторкине научне расправе и ставове, актуелно стање у науци, законодавству и судској пракси, подразумијева се и упоредноправно, али и ријешити разне дилеме.