EDMUND HUSSERL’İN TARİHSELCİLİK ELEŞTİRİSİ - Habip Türker (Felsefe Dünyası)
Bu makale Husserl’in 19.yüzyıl felsefesine yönelttiği iki başat eleştiridenbiri olan tarihselcilik eleştirisine odaklanmaktadır. Husserl tarihselcilikleDilthey felsefesi üzerinden hesaplaşmaktadır. Husserl’e göre,tarihselcilik, özelde Dilthey tarihselciliği modernitenin temel özelliği olanbilim düşüncesini terk etmekte, onu bilgelikle, dünya görüşüyle özdeşleştirmekteve bilgiyi göreceleştirmektedir. Husserl’in tarihselcilik eleştirisipsikolojizm eleştirisi gibi aslında bir imkan eleştirisidir ve idealite-olgukarşıtlığı, ikisinin birbirine indirgenemezliği üzerinde temellenmektedir.