تبیین تاب‌آوری اقتصادی روستاهای گردشگرپذیر در برابر بیماری کووید-19 (موردمطالعه: روستاهای شهرستان رشت) - شیوا گنجیان; نصرالله مولائی هشجین; آتوسا بیگدلی (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
پژوهش حاضر با هدف بررسی تبیین تابآوری اقتصادی روستاهای گردشگرپذیر شهرستان رشت در برابر بیماری کووید 19، پرداخته شده است. تحقیق حاضر بر حسب هدف، کاربردی و شیوه مطالعه بر حسب روش و ماهیت تحقیق توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش‌های کتابخانه‌ای، اسنادی، روش مشاهده مستقیم و روش‌های میدانی استفاده شده است و به‌منظور تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از نرمافزار SPSS، GIS و مدلهای فازی ممدانی و دیمتل استفاده شده است. برآیند تحلیل اطلاعات نشان داد، میزان تابآوری اقتصادی روستاهای گردشگرپذیر در شهرستان رشت در برابر بیماری کرونا بسیار کم است و بر اساس نتایج مدل دیتمل، شاخصهای (انعطافپذیری شغلی و فعالیتی، برخورداری از حمایت اقتصادی و مالی، داشتن توانمندی اقتصادی و مالی، انعطافپذیری در برابر شوکها و درنهایت نوآوری و خلاقیت اقتصادی) در نیمه مثبت نمودار عوامل علی قرار گرفتهاند که نشان از تأثیرگذاری بالای این شاخصها است و شاخصهای (انعطافپذیری روانی، چارهجویی، آسیبپذیری اقتصادی کم،  قابلیت تطبیق و سازگاری، مدیریت مالی) در نیمه منفی نمودار عوامل معلول قرار گرفتهاند که نشان از تأثیرپذیری بالای این شاخصها دارد. بر این اساس، از بین شاخصهای علت به ترتیب: نوآوری و خلاقیت اقتصادی، برخورداری از حمایت اقتصادی و مالی، داشتن توانمندی اقتصادی و مالی، انعطافپذیری شغلی و فعالیتی، برخورداری از حمایت اقتصادی و مالی، بیشترین و کمترین میزان تأثیرگذاری را بر ماندگاری افراد در شغل بخش گردشگری را به خود اختصاص دادهاند. در ادامه نیز نتایج تحلیل فضایی روستاهای شهرستان رشت بر اساس میزان تابآوری اقتصادی در برابر کرونا نشان داد، بیش از نیمی از روستاهای موردمطالعه، میزان تابآوری اقتصادیشان در برابر کرونا در حد (کم و بسیار کم) است.