کنترل بیولوژیک بیماری پوسیدگی فوزاریمی ریشه گندم با استفاده از آنتاگونیست های قارچی دراستان مازندران - حسین براری (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
عامل پوسیدگی ریشه گندم قارچ (Gibberella zeae (Schw.) Petch (Fusarium graminearum (Schwabe می باشد. این بیماری در زمین های آلوده و شرایط مناسب باعث کاهش عملکرد قابل توجه محصول می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثر بخشی گونه های قارچ های آنتاگونیست انتخاب شده در برابر پاتوژن خاکزی F. graminearum تحت شرایط گلخانه و مزرعه بود. در این بررسی رشد قارچ F. graminearum (F3) توسط متابولیت های آزاد سلولی و مواد فرار سه جدایه از 15 جدایه آنتاگونیست قارچی تریکودرما (2،10 و 12)کاهش یافته بودکه برای آزمایش های گلخانه ای ومزرعه ای انتخاب شدند. در این میان آنتاگونیست Trichoderma harzianum جدایه 12 به طور معنی داری (P ≤ 0.5) درصد وقوع (٪ 8.3) و شدت (4.1٪) بیماری را 35 روز پس از تلقیح کاهش و وزن هزار دانه (38 گرم) را در شرایط گلخانه ای افزایش داد. برای تایید آزمایش گلخانه، آنتاگونیست های انتخاب شده مجددادر شرایط مزرعه مورد آزمایش قرار گرفتند. این جدایه (T.12) نیز توانست میزان درصد وقوع و شدت بیماری را به ترتیب (10٪) و (3.1٪) کاهش دهد.