SOMAESTETİK FİLOZOFU SHUSTERMAN: Kendini Bilmenin Bir Yolu Olarak Somaestetik - İbrahim Yıldırım (Felsefe Dünyası)
Richard Shusterman, günümüzde pragmatik estetiğin en önemli temsilcisiolup, felsefe alanına yeni bir disiplin olarak ‘somaestetik’i sunar. Ona göre,estetik tarihi boyunca bedenin estetik deneyimdeki rolü hep görmezden gelinmiştir.Oysa tüm estetik algı ve beğenilerimizin temelinde bedenimiz bulunur.Eğer “kendini tanıma” felsefenin bilişsel amaçlarından biri ise, bilginin bedenselboyutu göz aradı edilemez. Ahlakî bir davranışta bulunurken gerçekleştirdiğimizhareketler beden tarafından yapıldığı için etik alanda da bedensel boyut inkâredilemez. Somaestetik, bedensel deneyimlerimizin disiplini yoluyla etkili bir iradeninkazanılmasını sağlayarak, insan olarak imkânlarımızı tanımamıza ve buimkânlardan istediklerimizi gerçekleştirmemize yardımcı olur.