HALKLA İLİŞKİLER ALANINDAKİ DOKTORA TEZLERİ ÜZERİNDEN TÜRKİYE VE ABD’DE BİLİMSEL BİLGİNİN GELİŞİMİNİN ANALİZİ - Büşra Sönmez; Cem Yaşın; Muharrem Çetin (Selçuk İletişim)
Doktora tezleri, bir alanda bilimsel bilgi birikimi ve gelişimi açısından önemli katkılar sağlanan bir aşamayı teşkil etmektedir. Tezlerde kullanılan kaynaklar, tezin üzerine inşa edildiği bilgi birikimini ortaya koyması nedeniyle önemli veriler sağlamaktadır. Bu çerçevede, Türkiye’de ve Amerika’da 2016 yılında halkla ilişkiler alanında yazılmış doktora tezleri analiz edilmiş, analizde tezlerde kullanılan bilgi birikiminin özelliğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda halkla ilişkiler alanında Proquest veritabanında yayınlanmış doktora tezleri ile YÖK Tez Bankası’nda yayınlanmış doktora tezleri incelenip edilip, tezlerdeki atıflar üzerinde bir içerik analizi çalışması yapılmıştır. Atıf analizleri, tezlerde kullanılan bilgi birikimi yönüyle iki ülke arasındaki bazı farklılıkları ortaya koyması bakımından önemlidir. Türkiye’deki tezler ekseriyetle ders kitaplarından yararlanılarak yazılırken, Amerika’da bilimsel makaleler ağırlık kazanmaktadır. Her iki ülkede de basılmış sempozyum tebliğleri ve bilimsel raporlara atıflar sınırlı kalmıştır. Sonuç olarak, iki ülkede yapılan doktora çalışmaları halkla ilişkiler alanındaki güncel bilgi birikimini yansıtması bakımından önemlidir.