Chia (Salvia hispanica L.) Ununun Pirinç ve Mısır Unu Bazlı Glutensiz Top Kek Üretiminde Kullanılabilirliği - Mustafa Satouf; Mehmet Köten (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu çalışmada tahıl benzeri bir tohum olan chianın glutensiz top kek üretiminde kullanılabilirliği ve keklerin bazı özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla chia unu altı farklı oranda (%0, 2, 4, 6, 8 ve 10) pirinç unu ve mısır unu karışımı ile ikame edilerek top kek üretimi yapılmıştır. Formülasyonda chia unu kullanımı, glutensiz top kek örneklerinin karbonhidrat ve enerji hariç diğer tüm kimyasal özelliklerinde artışa neden olmuştur. Chia unu ikame oranının artışına bağlı olarak keklerin özgül hacminde ve pişme kaybında artışlar gözlenirken, kek verim değerlerinde düşüşler gözlenmiştir. Chia unu kullanımı ayrıca keklerin toplam besinsel lif, antioksidan aktivite ve toplam fenolik madde değerlerini de önemli derecede etkilemiştir. Keklerin duyusal değerlendirmesinde genel beğeni açısından en yüksek puanı kontrol örneği alırken, chia unu ikameli kekler kontrolden daha düşük puanlar almıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar chia ununun özellikle besinsel ve fonksiyonel açıdan glutensiz top kek formülasyonu geliştirilmesinde kullanılabileceğini ve böylece çölyak hastalarının tüketebileceği ürün yelpazesine çeşitlilik kazandırılacağını göstermiştir.