ПРИСТРІЙ ДЛЯ АВТОМАТИЗОВАНОГО КОНТРОЛЮ СКЛАДОВИХ СОНЯЧНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - А. К. Сандлер; М. О. Опришко (Автоматизация технологических и бизнес-процессов)
Резюме - сільськогосподарській практиці при рішенні завдання виявлення кліматично обумовленої максимально можливої біологічної продуктивності в основному аналізуються два метеофактора – тепловий і водний режими повітря й ґрунту. В той же час, тоді як основний енергетичний фактор у діяльності рослин – сонячної радіації – залишається таким, що мало враховуються, особливо в оперативній роботі, хоча в підручниках і допомогах з агрометеорології усе більше відзначається її важливе значення, засноване на відомостях з фізіології рослин. Не враховується також, що в даний рік (місяць, декаду, день) у даному регіоні тепловий режим може обумовлюватися адвективним фактором, незалежно від приходу сонячної радіації у цей період. Не завжди враховується також, що реальне надходження променистої енергії до рослин посіву визначається не тільки надходженням фотосинтетично активної радіації, але й архітектурою самого фітоценозу. Часто посилаються на те, що існують труднощі виміру СР, відсутня або важкодоступна вимірювальна апаратура. Дійсно, лише на невеликій кількості нині існуючих метеостанцій, ведучих спостереження, виміряється сумарна сонячна радіація і її добові суми. Науково-технічне завдання, яке створено запитом практики, вирішується тим, що пропонований волоконно-оптичний пристрій для вимірювання складових оптичного випромінювання, що складається з джерела випромінювання, фотоприймача, аналого-цифрового перетворювача, мікроконтролеру, блоку індикації, приймального та передавального пристроїв. Основна відмінність від найближчого аналога полягає у тому, що пристрійдодатково містить волоконно-оптичний датчик вологості та температури з електрооптичним фільтром затвором, а єдине джерело випромінювання та єдиний фотоприймач сполучені з оптичним розгалужувачем та чутливими світловодами, що містять регульовані електрооптичні фільтри-затвори, які керуються мікроконтролером. Застосування волоконно-оптичних технологій у сполученні з планарними дасть змогу у пристрої пропонованої конструкції забезпечити мінімальний вплив неідентичних конструктивних елементів на результати вимірювань; більшу точність вимірювань; компенсацію впливу параметрів навколишнього середовища на вимірювальний канал пристрою; збільшений робочий діапазон вимірювань пристрою.