Petroleumsskatteloven<subtitle>Om nasjonale intensjoner og internasjonale konsekvenser</subtitle> - Knut Bergo (Kritisk Juss)
Petroleumsskatteloven er et finansieringssystem, og ingen vanlig skattelov. Den har ført til at staten har bidratt med 93–87 % av risikokapitalen til selskapenes investeringer på sokkelen, mot å få en 78 % andel av selskapenes overskudd. Dette utgjør årlig direkte og indirekte subsidier for mer enn 100 milliarder og investeringsstøtte på rundt 150 milliarder. Opplegget harmonerer dårlig med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen, og Paris-avtalen og andre internasjonale traktater om å forhindre klimaendringene.