اثرات مخرب انواع اکسیژن فعال بر توان دفاعی سلول با افزایش سن برگ در گندم (تولید گیاهان زراعی)
به‌منظور درک بهتر تغییر الگوی رفتاری آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان، میزان پروتئین محلول و اثرات آنها بر میزان مرگ سلولی با افزایش سن برگ، رقم P1252 گندم دوروم به شکل هیدروپونیک کشت شد. دو ماه پس از رشد گیاهچه ها، نمونه های برگی با سن متفاوت تهیه و فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، اسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز، همچنین پروتئین محلول کل و مرگ سلولی اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سن برگ فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز کل کاهش یافت. در بین ایزوزیم‌های آن، با افزایش سن برگ تنها فعالیت Cu/Zn-SOD کاهش معنی‌داری نشان داد. با مسن‌تر شدن برگ فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. در حالی که کاهش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز معنی‌دار نبود. با افزایش سن برگ میزان پروتئین محلول برگ افت نمود. کاهش فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان، تجمع اکسیدان‌ها را در سلول سبب شده و به‌دلیل افزایش اختلالات متابولیسمی مرگ سلولی با افزایش سن برگ افزایش قابل ملاحظه‌ای نشان داد.