Definicje oraz formy miejskiej agrokultury – przyczynek do dyskusji - Wojciech Sroka (Wieś i Rolnictwo)
W artykule podjęto problematykę nowego w polskiej literaturze ekonomiczno-rolniczej pojęcia urban agriculture. Jego celem jest opracowanie definicji rolnictwa w miastach, dokonanie jej operacjonalizacji, a także przedstawienie głównych form miejskiej agrokultury. W opracowaniu zaprezentowano badania prowadzone przez naukowców z wielu krajów oraz zaproponowano adekwatną do polskich warunków społeczno-gospodarczych definicję miejskiej agrokultury. W toku prowadzonych dyskusji opisano najważniejsze podmioty miejskiej agrokultury, jej produkty, przedstawiono funkcje, jakie realizuje, a także wyodrębniono oraz scharakteryzowano dwie najważniejsze formy urban agriculture, tj. miejskie rolnictwo oraz miejskie uprawy ogrodnicze.