ФИЛОЗОФСКА ПРЕЛИВАЊА И ПРЕЛАЗИ КРОЗ РАЗЛИЧИТЕ И АНАЛОГНЕ ШКОЛСКЕ, ДУХОВНЕ И ЖИВОТНЕ САДРЖАЈЕ - Siniša Mitrić (A Priori)
Сигурно је да се средњошколска настава филозофије суочава за прилично озбиљним изазовима, да носи са собом веома специфичне методске захтеве, иницира сложене анализе, покреће пројекте и тражи креативна решења. Да ли је овде реч о учењу филозофије, тумачењу текста, дијалошкој размени - нисмо најсигурнији. Поред поверења које треба да развије код ученика и способности да усклади и уравнотежи тематски садржај, најважнији напор наставника филозофије усмерен је на могућност повезивања, прожимања и преливања аналогних области искуства, од мисаоног до визуелног, од филозофије до књижевности, од фиксираних појмовних одређења до вишезначних игара уметности. Потребно је, дакле, апстрактно сивило традиционалних учионица испунити плаветним симболима лепоте; привлачни примери, занимљиве анегдоте, литерарна сликовитост и беседничка мелодичност. Ми, стога, морамо делимично изаћи из препознатљивог појмовног дискурса, остајући истовремено повезани са њим. Потребно је свет филозофије оживотворити и животни свет осмислити, корелирајући призоре и речи, доживљаје и идеје. Наша је дужност да подстакнемо, охрабримо и мотивишемо ученике у покушају да унутар себе пронађу своја најбоља издања.