BOTANİK TURİZM BAĞLAMINDA BOTANİK BAHÇESİ KURULUMUNA YÖNELİK PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ: GÜMÜŞOVA ÖRNEĞİ - Canan Özgenç; Muammer Mesci (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışma, Gümüşova ilçesine bir botanik bahçesinin kurulabilirliğini, botanik turizmi bağlamında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda yerel yönetim birimleri, akademisyenler ve yerel halktan oluşan paydaş görüşleri, Gümüşova ilçesine turizm bağlamında bir alternatif kazandırmak için önem arz etmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile verilere ulaşılmıştır. Bu veriler betimsel analiz ile ortaya konulmuş olup yazıya dökülen paydaş görüşleri araştırmacının bileceği şekilde aktarılmıştır. Elde edilen sonuçlarda yerel yönetim birimleri, akademisyenler ve yerel halkın görüşleri Gümüşova ilçesine bir botanik bahçesinin kurulabileceği yönünde olmuştur. Ayrıca Gümüşova ilçesinin uygun potansiyeli barındırdığı ancak gerekli peyzaj incelemelerinin ve çalışmalarının yapılması gerektiği sonucu ortaya konmuştur. Bazı özelliklerinden dolayı Gümüşova ilçesinin bir botanik bahçesi kurmak için uygun potansiyele sahip olmadığını düşünen paydaşların bir grubu ise Gümüşova ilçesi yerine Düzce ilinin merkezini uygun gördüklerine yönelik görüşler sunmuştur. Aynı zamanda yerel yönetim birimlerine ve akademisyenlere de konu ile ilgili kalan eksikliklerin giderildiği çeşitli araştırmaların yapılması ve literatüre farklı akademik çalışmaların kazandırılması gibi birtakım önerilerde bulunulmuştur.