8. Sınıf Öğrencilerinin LGS Matematik Sorularına Yönelik Metaforik Algılarının İncelenmesi - Ömer Bozkurt; Rıdvan Isırgan; Mehmet Sulhan (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Bu çalışmamız 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Liselere Giriş Sınavın da çıkan Matematik Soruları hakkındaki öğrencilerin düşüncelerini ve matematik felsefesi bağlamında metaforik anlayışlarını öğrenme konusunu araştırmaktır. Ayrıca cinsiyetlerine göre dağılımlarını incelemek ve bu metaforlar aracılığıyla onların cinsiyetlerine göre algılarını karşılaştırmaktır. Zira LGS Matematik Soruları, öğrencilerin gelecek eğitim basamaklarını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırmada matematik felsefesinin temel amaçlarından matematiğin yöntemsel ve bilgisel yönünden istifade edilerek, 8. sınıf öğrencilerinin LGS Matematik Sorularına dair algılarını araştırmış, bu algıları açıklayabilmek adına metafor kullanımına başvurulmuştur. Çalışma niteliksel bir yöntemle yürütülmüş ve veri analizi için içerik analizi tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 öğretim yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde yer alan altı farklı devlet ortaokulunun sekizinci sınıfında öğrenim gören 125 öğrenciden almıştır. Bu öğrencilerin 65’i kız ve 60’ı erkek öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılardan ‘LGS Matematik Soruları’ konseptini bir metafor aracılığıyla tanımlamaları ve seçtikleri metaforun nedenini açıklamaları istenmiştir. Bu amaçla, ‘LGS Matematik Soruları... gibidir, çünkü...’ cümlesini içeren bir etkinlik formu kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcılar toplamda 60 farklı metafor üretmişlerdir. Bu metaforlar altı ana kavramsal kategoriye ayrılmıştır: LGS Matematik Sorularının rahatsızlık ve zorluk hissi uyandırması (%23,33), mücadele ve çaba gerektirmesi (%18,33), çözümsüzlük ve umutsuzluk hissi vermesi (%21,66), kolaylık, dikkat ve eğlence ile ilişkilendirilmesi (%15), başarısızlık (%6,60) ve belirsizlik veya gereksizlik (%15)’tir. Araştırma sonuçları, öğrencilerin LGS Matematik Soruları hakkında genel olarak olumsuz bir algıya sahip olduğunu, bu soruları en çok rahatsızlık ve zorluk veren bir durum olarak gördüklerini ortaya koymuştur. Bu durum LGS Matematik Sorularının öğrenciler üzerindeki baskısını ve zorluk derecesini vurgulamaktadır.