TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ İLE SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: MİST ÜLKELERİ ÖRNEĞİ - Asli Ozpolat; Ferda Nakıpoğlu Özsoy (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bireylerin tükettiği mal ve hizmetlerdeki fiyatdeğişikliğini ve yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için yaygınolarak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kullanılmaktadır. TÜFE para politikasınınoluşturulmasında ve sosyo-ekonomik düzenlemelerin yapılmasında birincil roloynamaktadır. Ürünlerin satın almasında ise fiyat farklılıklarını ortadankaldıran Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) öne çıkmaktadır. SAGP, ulusal gelir vefiyat farklılıklarının karşılaştırmasını yapmak açısından önem arz etmektedir.TÜFE ve SAGP arasında metodoloji ve içerik açısından bazı farklılıklar vebenzerliklerin bulunması değişkenler arasında bir ilişki mevcut olup olmadığıtartışmasını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın temel amacı da TÜFE ve SAGP arasındakiilişkiyi araştırmak ve henüz yeni temelleri atılan bu tartışmaya katkısağlamaktır. Çalışmada, MİST ülkeleri için Dünya Bankası ve IMFistatistiklerinden elde edilen verilerle 1990-2016 yılları arasında TüketiciFiyat Endeksi ile Satın Alma Gücü Paritesi arasındaki ilişki analiz edilmiştir.Analizde CIPS Birim Kök Kesti ve Pedroni Eşbütünleşme ile Westerlund Eşbütünleşmetesti kullanılmıştır. Eşbütünleşme testleri ile değişkenler arasındaki uzundönemli ilişki tahmin edilmiş ve daha sonra FMOLS ve DOLS testleri ileparametrelerin tahmini yapılmıştır. Çalışmanın sonucuna değişkenler arasındauzun dönemli ve pozitif yönlü bir ilişki mevcuttur.