Karşılaşma Materyalizmi: Boşlukta(n) Doğan Radikal Politika - Serhat Celâl Birdal (Alternatif Politika)
Bu çalışmada, Fransız düşünür Louis Althusser’in ölümünden sonra yayımlanan Karşılaşma Maddeciliğinin Yer Altı Akımı ve Machiavelli ve Biz başlıklı metinlerinden yola çıkarak, içerisinde bulunduğumuz konjonktürde radikal bir siyasetin olanakları üzerine düşünmeyi deneyeceğiz. Söz konusu eserlerin, Althusser’in felsefi arayışı boyunca, politik pratiğin koşulları üzerine düşünme çabasında, yeni ve beklenmedik bir pozisyona karşılık geldiğini önereceğimiz bu makalede, sadece Althusser üzerine değil ama aynı zamanda Althusser ile birlikte ve yer yer de ona rağmen düşünerek, bu pozisyonun bir “karşılaşma politikasına” doğru nasıl geliştirilebileceğinin yollarını arayacağız. Sol siyasetin etkisini yitirmesine paralel biçimde dünyanın değişik yerlerinde otoriter lider ve rejimlerin yükselişe geçtiği, neo-liberalizmin yıkıcılığına küresel pandeminin yarattığı felaketin eklemlenerek kesif bir belirsizlik yarattığı bu konjonktürde, Althusser’in bu yeni pozisyonunun düzen dışı radikal bir siyaseti yeniden düşünebilmek için barındırdığı olanakları irdeleyeceğiz. Bu yolla, Althusser’i güncelliğini yitirmemiş bir felsefi figür olarak yeniden düşünme fırsatı da yakalamış olacağız.