KILKA UWAG NA TEMAT G.1,190 - Elżbieta Ejankowska (Zeszyty Prawnicze)
Przedmiotem rozważań autorki jest fragment pochodzący z Instytucji Gaiusa. Jurysta kwestionuje w nim pogląd veteres, którzy uważali, że dojrzałe kobiety sui iuris powinny pozostawać pod opieką z powodu levitas animi (braku roztropności). W literaturze przedmiotu przyjmuje się, że Gaius patrzy na tutela mulierum z perspektywy historycznej i w swoim wykładzie na temat tej instytucji informuje o zaniku opieki nad kobietami, zwłaszcza nad kobietami wolnourodzonymi. Jednak analiza gramatyczna tekstu (G. 1,190) wskazuje, że w okresie, w którym prawnik pisał swój podręcznik, mogły zdarzać się sytuacje, w których opieka testamentowa lub sądowa była ustanawiana również dla ingenuae.