Organik Gıdalara Yönelik Tüketici Yaklaşımları ve Pazarlama İletişimi Önerileri - Şirin Gizem Köse; İbrahim Kırcova (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Organik gıda, hem uygulayıcıların hem de akademinin son yıllarda daha fazla ilgisini çekmektedir. Ayrıca, sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yönüyle organik gıda tüketimi, hükümetler tarafından da teşvik edilmektedir. Organik gıda üzerine yapılan çalışmaların önemli bir kısmı, organik gıda satın alma sebeplerini incelemektedir. Bununla birlikte, organik gıda literatürü çoğunlukla Türkiye’ye kıyasla daha büyük organik gıda pazarının olduğu ve pazarın olgunlaştığı yurtdışından örneklemleriçermektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de organik gıda satın almanın önündeki engellerin tüketicibakış açısıyla incelenmesi, ayrıca tüketicilerin organik gıdaya yönelik içgörüleri aracılığıyla organikgıda markalarının pazarlama iletişimi çalışmalarına ışık tutulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda verielde etmede nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Çalışmasonuçlarına göre organik gıda ile tüketici arasındaki temel engeller yoğunluk ve kişilik unsurlarındanoluşan bireysel unsurlar; üreticiye, dağıtıcıya ve menşei ülkeye güvenmeme; dağıtım eksikliği; çevreninalgısı; aşırı doğallık; fiyat ve farklılık algısının oluşmamasıdır. Bununla birlikte, tüketicilerin organikgıda hakkında bilgi edinme kaynakları, organik gıdanın tüketicilere çağrıştırdıkları, tüketiciye birürünün organik olduğunu işaret eden unsurlar, organik gıda tüketen kişilerin profilini tüketicilerinnasıl gördüğü de incelenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, organik gıda sektöründe faaliyetgösteren markalara pazarlama iletişimi çabaları çerçevesinde öneriler sunulmaktadır.