Grobišče na Obrežju: nova odkritja o kulturno-družbenem razvoju v spodnjem Posavju in Hrvaškem Zagorju v bronasti dobi - Bine Kramberger (Arheološki Vestnik)
Veliko število grobov, izkopanih in dokumentiranih z modernimi metodami, izsledki interdisciplinarnih analiz ter odkritje pripadajočih naselbinskih ostalin postavljajo prazgodovinsko Obrežje med pomembnejša najdišča bronaste dobe v Sloveniji. 381 grobov s skupno 1087 najdbami je bilo v tej študiji izhodišče za raziskavo razvoja ritualnega prostora. Na grobišču so bile ugotovljene tri prostorsko ločene skupine grobov, pri čemer je tretja skupina verjetno nastala z združitvijo manjših skupin v poznem žarnogrobiščnem obdobju. Spremembe pri pogrebnem ritualu, kulturnih povezavah in družbenih spremenljivkah se kažejo v različnih časovnih stopnjah, med stopnjo Bd C2/D in Ha B2/3 oz. med 14. in 9. st. pr. n. št. Rezultati so bili interpretirani v kontekstu razvoja v bronasti dobi na širšem območju spodnjega Posavja in Hrvaškega Zagorja ter v nadregionalnem kontekstu srednjeevropske kulture žarnih grobišč.