ЗАСТОСУВАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ СПОСОБІВ ЗАХИСТУ ПРАВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ: УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ ТА ДОСВІД КРАЇН ЄС - Б.В. ДЕРЕВЯНКО; Г.І. ГРЕЩУК; О.А. ТУРКОТ (Економіка та право)
Досліджено застосування альтернативних способів захисту прав суб’єктів господарювання в Україні та в деяких країнах Європейського Союзу (далі ЄС) і надано пропозиції з удосконалення українського законодавства стосовно правового режиму альтернативних способів захисту прав суб’єктів господарювання та запровадження нововведень щодо надання змоги доступу до альтернативних способів захисту прав суб’єктів господарювання, особливо тих, які постраждали внаслідок російської агресії. На основі досвіду окремих країн – членів ЄС та інших розвинених держав у статті було запропоновано в Україні: 1) створити державні центри, які надаватимуть послуги із застосування альтернативних способів захисту прав суб’єктів господарювання; 2) розробити програму підтримки зазначених вище центрів у частині проведення заходів із популяризації серед українських суб’єктів господарювання, особливо тих, які постраждали від російської агресії; 3) упровадити електронну платформу, за допомогою якої суб’єкти господарювання та пересічні громадяни змогли б врегульовувати спори у досудовому порядку, використовуючи альтернативні способи захисту прав тощо; 4) поширити юрисдикцію Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України на спори між українськими суб’єктами господарювання.