AudioSegmentor: Et verktøy for formidling av arkivopptak på nettet - Hans-Hinrich Thedens; Olivier Lartillot (Studia Musicologica Norvegica)
Norske folkemusikkarkiver står foran utfordringer vedrørende å gjøre sine samlinger tilgjengelige på nett når feltopptak faller i det fri etter 50 år. Denne artikkelen beskriver et forsøk på å tilrettelegge brukskopier i form av lydfiler slik at brukerne kan lytte til enkeltopptak i en nettpresentasjon av et arkivs innhold. Lydklassifiseringsteknologi er i stand til å finne og markere starttidspunkt på enkeltmelodier og spare arkivpersonalet for mange timers manuelt arbeid. Mirage-prosjektet på UiOs RITMO-senter har utviklet et grensesnitt for et slikt verktøy for Nasjonalbibliotekets folkemusikkarkiv og dets nettkatalog WebbFIOL. Løsningen vil kunne tas i bruk av alle som står overfor liknende utfordringer.