WYKLUCZENIE PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO Z ORGANIZACJI MIĘDZYNARODOWEJ - Sabina Kubas (Zeszyty Prawnicze)
Znaczenie organizacji międzynarodowych we współczesnym świecie, a w szczególności ich członków, którzy posiadają szerokie spektrum możliwości przynależenia do poszczególnych społeczności wzrasta z roku na rok, co umożliwia im kształtowanie własnych interesów narodowych przy pomocy narzędzia, jakim są właśnie organizacje międzynarodowe. Formą ograniczenia a wręcz pozbawienia praw przysługujących państwom, które należą do organizacji międzynarodowej jest ich wykluczenie ze struktur organizacyjnych. Jest to swego rodzaju konsekwencja, z którą państwo członkowskie musi sobie radzić dopuszczając się określonych działań naruszających podstawy funkcjonowania tejże organizacji. Nie każdy czyn godzący w interesy organizacji stanowi podstawę wykluczenia. Jest to najdotkliwszy ze skutków, jakie organizacja może przewidywać w swoim statucie, ponieważ to właśnie akt założycielski zawiera postanowienia w tym zakresie. Wykluczenie z organizacji jest, jako przejaw mocy organizacji w stosunku do członków, podstawą jej władzy nad członkami.