Sistema d'observació per a l'optimització de la comunicació paraverbal del docent (SOCOP) Observation system for the optimization of teacher paraverbal Sistema de observación para la optimización de la comunicación - Marta Castañer Balcells (Temps d'Educació)
El SOCOP es presenta com un sistema d’observació integrat útil, flexible i aplicable a l’estudi i a l’anàlisi de la comunicació paraverbal humana que uneix quatre potents dimensions: el parallenguatge, la cinèsia, la proxèmia i la cronèmia. Per a l’observació i anàlisi de cada una d’aquestes dimensions, el SOCOP desenvolupa quatre instruments específics: SOPAR, per a l’anàlisi de la comunicació paralingüística; SOCIN, per a l’estudi de la comunicació cinèsica; SOPROX, per a l’estudi de la proxèmica, i SOCRON, per a l’estudi de la cronèmia en la comunicació docent. Cada un d’aquests instruments d’observació són, metodològicament parlant, el resultat de la combinació entre sistemes de categories i formats de camp obtinguts a partir dell’aplicació de la metodologia observacional en els estils de comunicació del docent. __________________________________ Le SOCOP se présente comme un système d’observation intégré utile, flexible et applicable à l’étude et à l’analyse de la communication para-verbale humaine qui réunit quatre dimensions importantes: le para-langage, la cinésique, la proxémique et la chronémique. Pour l’observation et l’analyse de chacune de ces dimensions, le SOCOP développe quatre instruments spécifiques: SOPAR pour l’analyse de la communication para-linguistique; SOCIN pourll’étude de la communication cinésique; SOPROX pour l’étude de la proxémique ; et SOCRON pour l’étude de la chronémique dans la communication des enseignants. Chacun de ces instruments d’observation est, méthodologiquement parlant, le résultat de la combinaison de divers systèmes de catégories et de formats de terrain obtenus en appliquant la méthodologie observationnelle dans les styles de communication de l’enseignant. SOCOP is a useful, flexible and integrated system of observation to study and analyse the human paraverbal communication. It combines four powerful dimensions: paralinguistic, kinesics, proxemics and chronemics. For the observation and analysis of each one of these dimensions, SOCOP develops four specific instruments: SOPAR, for the analysis of the paralinguistic communication; SOCIN, for the study of the kinesics communication; SOPROX, for the study of proxemics and SOCRON, for the study of chronemics in teaching communication. Each one of these tools is the result of combining category systems and coding schemes obtained after applying the observational methodology of communication styles of teachers. El SOCOP se presenta como un sistema de observación integrado útil, flexible y aplicable al estudio y análisis de la comunicación paraverbal humana que aúna cuatro potentes dimensiones: el paralenguaje, la cinesia, la proxemia y la cronemia. Para la observación y análisis de cada una de estas dimensiones, el SOCOP desarrolla cuatro instrumentos específicos: SOPAR para el análisis de la comunicación paralingüística; SOCIN para el estudio de la comunicación cinésica; SOPROX para el estudio de la proxemia y SOCRON para el estudio de la cronemia en la comunicación docente. Cada uno de estos instrumentos de observación son, metodológicamente hablando, el resultado de la combinación entre sistemas de categorías y formatos de campo obtenidos a partir de la aplicación de la metodología observacional en los estilos de comunicación del docente.