Вибір стильового оформлення журнальних видань - Бережна О.Б. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
Підбір відповідного оформлення для видання, яке відповідало б тематиці журналу, є одним із чинників конкурентоспроможності видання на ринку поліграфії. Цей процес творчого пошуку є одним із самих трудомістких для дизайнера, тому що існує велика множина популярних стилів та стильових напрямів, додатково вибір ускладнює те, що деякі з них мають спільні елементи. В статті розглянуто сучасні прийоми і методики проектування журналу. Проаналізовано основні етапи проектування журналу. За допомогою групи експертів дизайнерів та верстальників журнальних і газетних видань було проведено анкетування щодо чинників, які впливають на художнє оформлення журналів. Методом аналізу ієрархій виявлені найбільш значущі чинники, які в головній мірі визначають стиль оформлення майбутнього видання. В статті визначено правила верстки, та основні елементи журнальної сторінки відповідно до стилю оформлення. В результаті сформовано методику розробки художнього оформлення журналів, яка зможе полегшити процес вибору стилю оформлення різних типів видань. Запропоновано алгоритм дій вибору стилістичного рішення журнального оформлення. Застосування методики вибору стильового оформлення для журнальних видань дозволить здійснювати більш вдалий вибір носіїв відповідного стилю оформлення журналу, який буде мати більше шансів сподобатися потенційному читачеві.