Kullanılmayan Giysilerin Değerlendirilmesinde Çalışan Kadınların Ekolojik Yaklaşımları - Emine Koca; Deniz Sinan Çağman (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çalışan kadınların sosyal yapıdaki aktiviteleri, kültürel birikimleri, estetik anlayışlarıve çalışma hayatıile toplumda bir sosyal mevki edinme çabalarıiçinde, giyim tarzlarıbüyük önem taşımaktadır. Buna paralel olarak giysi çeşidinin çoğalmasıçalışan kadınların giysi kullanım süresini azalmakta ve her yıl gardıroplarda bekleyen ve farklı şekillerde elden çıkarılan giysilerin bir kısmıçöpe atılmaktadır. Bu durumun çevresel sorunlara ve ekonomik kayıplara yol açtığıdüşüncesinin çıkışnoktasınıoluşturduğu bu çalışmada, çalışan kadınların kullanım sonrasıgiysilerini değerlendirmede ekolojik yaklaşımlarınıve kullanmadıklarıgiysilerini nasıl değerlendirdiklerini belirlemek amacıyla, 505 çalışan kadının konu ile ilgili görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS programıkullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; çalışan kadınların çoğunlukla ihtiyaçlarıolduğu zaman ve sezon sonlarında giysi alışverişi yaptıkları, giymedikleri giysilerini giyebilecek kişilere vererek değerlendirdikleri, atık değerlendirme ve geri dönüşüm recyling gibi ekolojik yaklaşımlar konusunda yeterince bilgiye sahip olmadıklarıve organizasyonel bir destek alamadıklarıtespit edilmiştir.