Ulaşım Sektöründe Kadın Emeği: Ankara'da Çalışan Kadın Sürücü Ve Makinistler - Birgül ULUTAŞ; Deniz SAPAZ; Derya DUMANLI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Ankara'da da kadınların nadiren ulaşım sektöründe taksi sürücüsü, otobüs sürücüsü ve metro makinisti olarak çalıştıkları görülmektedir. Ev yaşamında da erkeklere göre daha fazla sorumluluk alan kadınların, yoğunlukla erkeklerin çalıştığı bu işlerde yer almalarının bazı sorunları da beraberinde getireceği düşünülerek, Ankara’da çalışan az sayıdaki kadın taksi ve otobüs sürücüsü ve metro makinisti ile görüşmeler yapılmış ve onların yaşadıkları sorunların görünür hale getirilmesi sağlanmak istenmiştir. Yapılan araştırmada ulaşım sektöründe kadınların işe alınmalarının, bu konuya duyarlı yöneticilerin girişimleri ya da kendi gayretleri sonucunda gerçekleşebildiği; alınan eğitimler ve çalışma koşulları bakımından erkeklerle tamamen eşit koşullarda bulundukları; gece vardiyasından muaf olmaları dışında onlara yönelik pozitif uygulamaların geliştirilmediği ve çalışma ortamlarında gerek iş arkadaşlarından, gerekse yolculardan mobbing gördükleri anlaşılmıştır.