Початкові етапи зародження і становлення суспільного дошкільного виховання в Україні - Леоніда Пісоцька (Педагогічний дискурс)
Стаття розкриває історичні підходи щодо зародження і становлення суспільного дошкільного виховання в Україні. На основі аналізу історичних публікацій і архівних матеріалів показано шляхи розвитку дошкільного виховання і доведено, що середина ХІХ ст. – до 1917 р. ХХ століття є періодом зародження дошкільного виховання і появи перших суспільних закладів для дітей. Він характеризується відкриттям народних дитячих садків для різних верств населення з ініціативи і на кошти приватних осіб та педагогічних товариств. Перші дитячі садки зʼявилися у 60-х роках ХІХ ст. з ініціативи приватних осіб, благодійних і філантропічних організацій. У цей період закладався фундамент успішної діяльності державної системи суспільного дошкільного виховання.