Dağıtılmış Liderlikten Hibrit Liderliğe: Eğitim Örgütlerinde Liderliğin Değişen Görünümü - Derya Kılıçoğlu (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Eğitim örgütlerinde öğrenci ve öğretmen değerlendirmesi, eğitim programlarının yapılandırılması, ölçme ve değerlendirme, okul güvenliği, öğrenci işleri, öğrenci disiplini ve okula devam gibi liderlik görevlerinin tek bir kişinin tekelinde ve kontrolünde olması oldukça zor olduğundan düzenli bir iş bölümüyle bu rutinlerin bütün okul üyelerince birlikte yürütülmesi yerindedir. Okullarda oluşturulan zümreler, ekipler veya kurullarda atanmış öğretmenler mevcut olup işbirliği ve uzmanlıklarıyla liderlik rutinlerini okullarda yerine getirmektedirler. Ayrıca okula ait bütün yetki resmi olarak atanan tek bir liderde bulunmaktadır. Bu bağlamda okullar modern liderlik biçimlerine gerek duymaktadır ve tek adam liderliğinden takım liderliğine doğru bir kayma bu noktada önemli bir seçenek olarak görülmektedir. Bahsedilen bu modern liderlik biçimleri tek bir egemen liderden ibaret olmayıp örgüt bileşenlerinin liderlik anlayışında eşit derecede önemli olduğu daha kolektif bir liderlik bakış açısına doğrudur. Böylelikle son yıllarda liderlik tartışmalarına konu olan dağıtılmış liderlik ve hibrit liderlik yaklaşımları bu derleme çalışmasında eğitim örgütleri bağlamında idelenmiştir. Dağıtılmış liderliğin örüntüleri ve liderliğin hibrit biçimi ilgili alan yazın kapsamında değinilmiş olup okullarda bu liderliklerin yönelik çıkarımlarda bulunulmuştur.