Prevzemanje besed v slovenščini - Aleš Pogačnik (Jezik in Slovstvo)
V slovenščini nimamo ustaljenih pravil za prevzemanje tujih besed. O prevzemanju tujih besed sicer govorijo pravopisna pravila, toda tako praksa pisne slovenščine kot pravila, ki so stara več kot 20 let, odkrivata številne nedoslednosti. Pričujoče besedilo, nastalo na osnovi večletnih izkušenj pri urejanju leksikografskih knjig, povzema protislovja, nepotrebno zapletenost in pomanjkljivost slovenskih pravopisnih pravil o prevzemanju besed, predvsem lastnih imen, ter ponudi alternativno vodilo.