Horasan ve Mâverâünnehir’le Münasebeti Bulunan Sahabîler - Kasım Şulul (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hz. Peygamber’in (a.s.) vefatından sonra ashâbın hangi coğrafyalara gittikleri ve hangi yerleşim birimlerine yerleşip vefat ettikleri önemli bir araştırma konusudur. Bu makalede Horasan ve Mâverâünnehir ile münasbeti bulunan, oralara giden veya yerleşen sahabeler alfabetik olarak ele alınacaktır. Zikredilen konular, İbn Sa’d’ın et-Tabakâtü’l-Kebîr’ı, Belâzürî’nin Ensâbü’l-Eşrâf’ı, el-Begavî (v. 317/929) ve İbn Kâni’in (v. 351/962) Mu’cemü’s-Sahâbe’leri, İbn Mende (v. 395/1004) ve Ebû Nu’aym’ın (v. 430/1038) Ma’rifetü’s-Sahâbe’leri, İbn Abdilber’in (v. 463/1071) el-İsti’âb fî Ma’rifeti’l-Ashâb’ı, İbn Hacer’in (v. 852/1449) el-İsâbe fî Temyîzis’s-Sahâbe’si, İbnü’l-Esîr’in (v. 630/1233) Üsdü’l-Gâbe’si ve -Birecik’te 30 yıldan fazla yaşamış olan- el-Hâfız Ebû Musa er-Ru’aynî İsa b. Süleyman el-Endülüsî el-Bîrî’nin (v. 632/1235) el-Câmi’ limâ fi’l-Musannâfati’l-Cevâmi’ min Esmâi’s-Sahâbeti’l-A’lâm Uli’l-Fazli ve’l-Ehlâm gibi sahabe biyografileri esas alınarak incelenecektir.