Hvordan kan vi forstå påstander om fortielse av fortiden?<subtitle>Betydningen av «fortielse» i fremstillinger av bombingen av Laksevåg 4. oktober 1944</subtitle> - Marianne Sætre Amundsen (Historisk Tidsskrift)
Fortielse er en mye brukt trope i tekster som omhandler fortiden, særlig innen norsk krigshistorie. Men hva betyr det egentlig? Denne artikkelen diskuterer betydningen av «fortielse» med utgangspunkt i den allierte bombingen av Laksevåg 4. oktober 1944. Ved å analysere et bredt utvalg fremstillinger fra 1944 til 2022 viser jeg hvordan påstander om fortielse kan forstås, og hva de kan ha oppstått som følge av. Forstår man begrepet i en konvensjonell betydning, er det direkte misvisende å hevde at bombingen av Laksevåg har vært fortiet. Jeg argumenterer derfor for at man må forstå begrepet på en annen måte: i en historisk betydning, som innebærer ulike og skiftende meningsinnhold. Da handler fortielsen delvis om underkommuniserte aspekter, motstridende fremstillinger og lite nasjonal oppmerksomhet, men først og fremst om traumene hos dem som overlevde. Artikkelen kaster således nytt lys over begrepet «fortielse» i historiesammenheng. Jeg viser at det bør nyanseres og forstås på en ny måte når det gjelder bombingen av Laksevåg, men trolig også i andre tilfeller.