Agencje płatnicze jako element ochrony środowiska na obszarach wiejskich w Polsce - Maciej Jabłoński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Jednym z elementów skutecznego realizowania polityki ekologicznej na obszarach wiejskich w Polsce jest sprawne funkcjonowanie administracji publicznej w tym zakresie. Do najważniejszych elementów systemu administracyjnego w tej dziedzinie należą agencje płatnicze, które w oparciu o środki krajowe oraz pochodzące z Unii Europejskiej, wspierają rozwój rolnictwa ekologicznego oraz edukacji ekologicznej. Zakres działań agencji płatniczych w znacznej mierze przyczynia się do wzrostu świadomości ekologicznej na obszarach wiejskich w Polsce.