ÖRGÜT KURAMINDA PARADİGMALAR VE METAFORLAR - Doğan Nadi LEBLEBİCİ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Örgüt kuramı, sosyal bilimlerin bir disiplini olarak olgunlaşma sürecini yaşamaktadır. Alandaki çalışmalar örgütleri farklı açılardan tanımlamaya ve açıklamaya çalışmaktadır. Alanın nesnesi bellidir ancak nesnenin tanımı konusunda bir fikir birliğinden söz edilememektedir. Bu durum alanda farklı paradigmaların aynı anda varlıklarını sürdürebilmelerine imkan sağlamaktadır. Her paradigma kendi duruşunu farklı disiplinlerden ödünç aldığı metaforlara dayandırmaktadır. Metaforlar olguyu açıklamaya ve anlamaya yardımcı olmaktadır. Ancak her metafor kendiliğinden, temelleri olan bir kuramsal açılım yaratmamaktadır. Bu çalışmanın ulaştığı sonuç örgüt kuramında en azından şimdilik paradigmatik çoğulculuğun gerekli olduğu ve metaforların bu çoğulculuğa hizmet ettiğidir.