Bir İletişim Türü Olarak Yazılı İletişim: Üniversite Öğrencilerinin Mektuplarına Yönelik Nitel Bir İnceleme - Mikail Batu; Akan Yanık (Selçuk İletişim)
Mektuplar tür olarak, kurgusal olmaması ve gerçek hayat hikâyeleri içeren güvenli veriler sunması nedeniyle sosyal bilimler alanında çok değerli psikanalitik materyallerle alan araştırmacılarının dikkatini çekmektedir. Bu çalışma T.C. Darulaceze Başkanlığı bünyesinde bakım hizmeti alan yaşlı sakinlerle Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencilerinin mektuplarını ele alarak en çok hangi metaforların kullanıldığını, en çok hangi konulardan ve aile üyelerinden bahsedildiğini, hangi duygulara odaklanıldığını ve son olarak kadın ve erkek öğrencilerin yaklaşım farklılıklarını analiz etmektedir. Çalışmada, ele alınan 437 mektup dijital ortama aktarılarılıp Maxqda 2018 programı kullanılarak kodlanmış, betimsel ve içerik analizleri gerçekleştirilmiş ve art alanda var olan eğilimler ve gömülü bağlantılar bulunmuştur. Analizlerde öğrencilerin iç benliklerine ilişkin ayrıntılara girmeyip daha çok günlük hayatlarıyla ilgili betimlemelere başvurdukları görülmüştür. Pozitif duyguların negatif duygulardan iki kat fazla olduğunun belirlendiği araştırmada özellikle psikolojik faktörlerin bedensel rahatsızlıklarla veya iyi oluşla betimlenmesi ve hobi edinme konusunda çok az mesajın olması dikkat çekicidir.