Farklı Ekim Sıklıklarında Dereotunda (Anethum graveolens) Organik ve İnorganik Gübre Uygulamalarının Agronomik ve Kalite Özelliklerine Etkisi - İbrahim Halil ŞINDAK; Özlem TONÇER (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Araştırma 2023 yılı yetiştirme sezonunda Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü deneme alanında farklı ekim sıklıklarının (20 ve 45 cm) ve gübre uygulamalarının (kontrol, DAP, solucan, tavuk ve çiftlik) dereotu (Anethum graveolens L.)’nda bazı agronomik ve kalite özeliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemesi tesadüf bloklarında bölünmüş parsel deneme deseni göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu (cm), dal sayısı (adet bitki-1), şemsiye sayısı (adet bitki-1), şemsiyecik sayısı (adet bitki-1), meyve verimi (kg da-1), bin dane ağırlığı (g), taze ve kuru herba verimi (kg da-1) ve uçucu yağ oranı (%), uçucu yağ verimi (l da-1) ve uçucu yağ bileşenleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda; bitki boyu 116.20-129.53 (cm), taze herba verimi 1106.13-2216.90 (kg da-1), meyve verimi 149.43- 277.47 kg da-1, meyvede uçucu yağ oranı %2.16-2.41, meyvede uçucu yağ verimi 3.43-6.85 l da-1 arasında değişim göstermiştir. Uçucu yağ bileşenleri carvone (%50.14-64.01) limonene (%23.98-31.34), cis-dihydrocarvone (%4.41-12.53), dill apiole (%5.24-7.02), trans-dihydrocarvone (%0.83-2.45) olarak belirlenmiştir. Meyve verimi bakımından en yüksek değer (277.47 kg da-1) 20 cm ekim sıklığında tavuk gübresi uygulamasından, en düşük değer (149.43 kg da-1) 45 cm ekim sıklığında solucan gübresi uygulamasından elde edilmiştir.