Švédská fáze opevnění Jihlavy : městská fortifikace v letech 1645–1647 - Petr Hejhal; Šimon Kochan; Jakub Těsnohlídek (Archaeologia Historica)
Město Jihlava na česko-moravské hranici se stalo v letech 1645–1647 významným opevněným bodem švédské armády a v této době dosáhla svého maximálního rozsahu i městská fortifikace. Článek sumarizuje informace o podobě prvků bastionového opevnění Jihlavy, shrnuje stav jejich dochování v terénu a prezentuje výsledky archeologických výzkumů, které se bastionového opevnění dotkly. Na základě dvou plánů uložených ve Švédském národním archivu ve Stockholmu je předložen návrh předšvédské a švédské fáze vývoje bastionového opevnění Jihlavy.