ZABEZPIECZENIA TECHNICZNE GIER KOMPUTEROWYCH A UPRAWNIENIA GRACZY W PRAWIE UNII EUROPEJSKIEJ - Konrad Stefan Radomiński (Zeszyty Prawnicze)
W artykule podjęto próbę ustalenia, czy przepisy prawa unijnego odnoszące się do zabezpieczeń technicznych gier komputerowych skutecznie równoważą pozycje graczy i wydawców. Duże znaczenie społeczno-gospodarcze tego problemu w Europie pokazano, zestawiając informacje dotyczące liczby graczy i wartości rynkowej gier. Wysokie koszty ich tworzenia i związane z nimi ceny powodują silne narażenie gier na działania „piratów komputerowych”, przed czym są często chronione zabezpieczeniami technicznymi. Czyni to gry dogodnym, choć nie wolnym od kontrowersji, obszarem badań nad prawną regulacją takich zabezpieczeń. Ustalono, że w jej ramach szczególne znaczenie ma dyrektywa 2001/29/WE, która została wskazana jako właściwa do prawnej oceny zabezpieczeń technicznych gier w orzeczeniu TSUE w sprawie C-355/12. Analizowane przepisy, w szczególności art. 6 wskazanej dyrektywy, skonfrontowano z postanowieniami licencji globalnych wydawców gier posiadających platformy cyfrowej dystrybucji gier. Stwierdzono, że podmioty te z pomocą zabezpieczeń technicznych mogą kształtować faktyczne uprawnienia graczy w sposób mniej dla nich korzystny, niż stanowi prawo.