TARİHSEL AÇIDAN ULUSLARARASI KURUM/KURULUŞLARDA “EKONOMİK KALKINMA” VE “KADIN” İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - AN EVALUATION ON THE RELATIONSHIP BETWEEN “ECONOMIC DEVELOPMENT” AND “WOMEN” IN THE INTERNATIONAL INSTITUTIONS/ORGANISATIONS FROM HISTORICAL PERSPECTIVE - Ruhan İşler; Canan Şentürk (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Klasik iktisatçıların büyük bir kısmı, kadınların irrasyonelekonomik ajanlar olduğu iddiasındadır. Feminist iktisatçılar ise söz konusugeleneksel iktisadi düşünceyi, kadınların bilgi ve deneyimlerinin ekonomiye yansıtılamamasıve toplumsal cinsiyet ayrımcılığına imkan tanımasından dolayı eleştirmektedir.Bu sebeple, feminist iktisatçılar ekonomiye kadın bakış açısını da dahil ederekekonominin ve ilişkili kuramların yeniden gözden geçirilmesi ve sorgulanmasının,ekonominin ufkunu genişleteceği iddiasını taşımaktadır. “Kalkınma ve kadın” konusuna yönelik teorik yaklaşımlarınyanı sıra, “uluslararası kurum ve süreçlerde kalkınma ve kadın”a ilişkindeğerlendirmeler de oldukça önemlidir. Son yıllarda, Dünya Bankası’nda yapısaluyumdan yoksulluğun azaltılmasına doğru bir paradigma kayması gözlenmektedir.Toplumsal cinsiyet ve kadın sorunlarına artan ilgi bu değişim sürecinin önemlibir parçasını oluşturmaktadır. Dolayısıyla kadınların, hükümet politikalarıvasıtasıyla ekonomik kalkınma plan, program ve projelerinin yanı sıra akademikçalışmalarda da yer alması önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmada, tarihsel perspektif içinde ekonomik kalkınmadakadının rolünün incelenmesi amaçlamaktadır. Bu noktadan hareketle, çalışmaklasik yaklaşımdan bugüne kalkınma ve kadın değerlendirmelerini içerenliteratüre ait temel eserlerin incelenmesi ve söz konusu çalışmalarıntoplulaştırılmış bir çerçevede ortaya koyulması temelinde şekillenmektedir. Bubağlamda çalışmada öncelikle “kalkınma ve kadın” konusuna yönelik teorikyaklaşımlar tarihsel bir perspektifte değerlendirilmekte, daha sonra“uluslararası kurum ve süreçlerde kalkınma ve kadın” başlığına yönelikdeğerlendirmelere yer verilmektedir.