Друкарські та обробні процеси при виготовленні картонного паковання для харчових продуктів - Світлана Олексіївна Мельниченко; Катерина Ігорівна Золотухіна (Технологія і техніка друкарства)
Сучасний стан досліджень у сфері обробних процесів картонного паковання свідчить про постійний прогрес та розвиток. Завдяки сучасним технологіям та інноваціям, таким як цифровий друк, УФ-лакування та безклейове ламінування, вдається досягти високої якості паковання та забезпечити певні естетичні та експлуатаційні показники. Проте широкий вибір обробних процесів провокує удосконалення існуючих обробних процесів, щоб забезпечити високі стандарти якості безпеки та екологічності паковання. Експлуатаційні та естетичні показники картонного паковання можуть вимагати використання обробних процесів, які не є екологічними чи економічно доцільними. Наприклад, для досягнення високої міцності можуть знадобитися процес ламінування чи лакування, тобто вимагатимуть більших енергетичних витрат або використання матеріалів, що ускладнює процес переробки. Саме такі випадки потребують компромісних рішень, щоб забезпечити необхідні естетичні та експлуатаційні характеристики паковання і при цьому залишати мінімальний негативний вплив на навколишнє середовище. Такий підхід сприяє розвитку сталого та ефективного поліграфічного виробництва.