بررسی و تحلیل مؤلفه‌های تربیت‌ شهروند مطلوب از منظر صحیفه‌ سجادیه - علی طاهری برمائی; اسدالله زنگویی; حسین شکوهی فرد (پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی)
پژوهش حاضر با هدف شناسایی مؤلفه‌های تربیت شهروندی از منظر صحیفه سجادیه طراحی و اجرا شده است و به شیوه تحلیل محتوای ﻛﻴﻔﻲ ﺍﺯ ﻧﻮﻉ توصیفی- ﺗﺤﻠﻴﻠﻲ و با قلمرو مطالعات پژوهشی شامل تمامی ادعیه کتاب گران‌قدر صحیفه سجادیه، مؤلفه‌های شناسایی‌شده را تحلیل مینماید. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آن است که از مجموع 107 کد شناسایی‌شده پیرامون مؤلفه‌های تربیت شهروندی، تعداد 29 کد به بعد شناختی شامل قدرت، شکرگزاری (قدردانی)، عدالت و...؛ 11 کد به بعد اجتماعی شامل احساس مسئولیت، اصلاح امور، ارتباط و...؛ 49 کد به بعد اخلاقی (ارزش‌ها: 28 کد شامل وظایف فرزند نسبت به والدین، فروتنی (تواضع) و...؛ ضدارزش‌ها: 21 کد شامل غفلت، قبیله‌گرایی و...) و 18 کد به بعد عاطفی- هیجانی (ارزش‌ها: 9 کد شامل تفضل (بخشش کردن)، حسن نیت و...؛ ضدارزش‌ها: 9 کد شامل طغیان، هوی پرستی و...) اختصاص یافته است. در پایان، این نتیجه حاصل گردید که امام سجاد (ع) تلاش می‌کنند در این متن اسلامی ارزشمند، انسانی را تربیت کنند که ورود به مسیر حق و حقیقت، و نیز تمسک به عبادت و اطاعت الهی را سرلوحه خود قرار دهد و با پرهیز از ظلم و دشمنی به دیگران، از مهم‌ترین مانع رسیدن به تربیت اخلاقی دور شود و نیز از ضدارزشهای اخلاقی و عاطفی به‌عنوان عمومیترین و ابتداییترین موانع تکامل شهروندان در جامعه بپرهیزد و با نیکی به دیگران و نرم‌خویی و مهربانی، مقدمات اصلاح تربیت اخلاقی شهروند حاضر در جامعه را فراهم آورد.