System prawny Rzeczypospolitej: zagadnienie dynamiki przekształceń - Oleg P. Lichichan (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Niniejsze uwagi poświęcone są analizie rozwoju unikatowego w swej strukturze systemu prawnego Rzeczypospolitej w czasach od XVI do XVIII wieku. Rzeczpospolita jest przykładem państwa federacyjnego, powstałego w wyniku politycznego zjednoczenia suwerennych państw. Geneza takiego tworu politycznego, wynikająca przede wszystkim z przyczyn politycznych, posłużyła za podstawę utworzenia unikatowego w swej istocie systemu prawnego tegoż państwa, zakładającego zachowanie systemów prawnych zjednoczonych państw.